sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Runebergin olohuonepiknikki

Heippa vaan, höpönassut!

Koska perjantaina oli Runebergin päivä, päätimme viettää tämän viikon yliampuvat ravintokekkerit kyseisen miekkosen merkeissä. Lisäksi halusimme tuoda hieman kesää talven keskelle, joten päätimme lähteä piknikille toistaiseksi varsin autioon olohuoneeseemme kuuden hengen voimin. Seurassa oli pari ensikertalaistakin, rohkeasta osallistumisesta ylioppilashatun kohotusta!

YLE:n Tehosto tarjosi meille mukavan maalaisromanttisen ääniympäristön, kun nautiskelimme seuraavan menyyn mukaista, pääosin vegaanista apetta:

-kolmioleivät
-limepiirakka
-runebergin tortut
-hiekkahentuset
-kasvispiirakka
-palanpainikkeena mustaherukkamehua ja teetä

Tässä alkuun kuva kattauksesta. Perimmäisenä kasvispiirakka, josta en saanut kunnollista kuvaa. Ohjettakin täytyy hieman jatkokehitellä, joten ko. piirakasta lisää myöhemmin. Edellisestä räpöstyksestä hieman vasemmalla limepiirakka, jonka ohje löytyy Vegaaniliiton sivuilta.



Tässäpä kuva viehättävistä Runebergin torttusista. Askartelimme ne mini-muffini -pellillä, joten niistä tuli todella pieniä ja söpöjä. Ja vegaanisia. Ohje ei ole nyt mukanani, mutta päivitän sen vaikka seuraavaan kirjoitukseeni.



Koska piknik ei ole piknik ilman kolmioleipiä, teimme tietenkin niitä ihan hirveän kasan. Pojat halusivat hieman riistoisempia leipiä, joten heidän leivissään on rehujen lisäksi pestoa, cheddaria ja olipa siellä simpukoitakin. Ekologisesti kestävähköjen leipien täytteenä on soijajugurtista, sinapista ja sokerista askarreltu tahna, lehtisalaattia, kurkkua ja paprikaa.



Kolmioleipien jälkeen onnistunein yllätys olivat hiekkahentuset. Alkuperäisen ohjeen sain mummoltani ja näitä on tehty suvun kaikkiin kinkereihin. Tätä sivistyneistön piknikkiä varten päätin kokeilla vegaanista versiota ja maku vain parani! Siispä tässä kuva ja ohje kuvan alla:


Vegaanin hiekkahentuset
200 g sokeria
250 g laktoositonta margariinia
300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
n. 1 dl soijajogurttia
***
Täytteeksi voi valita esim. jotain seuraavista:
-Hillosilmä ja tomusokerikuorrutus
-Marjoja tai hedelmiä ja kermavaahtoa (tai vastaavaa vegaanista ihmeainetta)
-Oikeastaan mitä tahansa, mikä miellyttää :3

***
-Vaahdota rasva ja sokeri.
-Lisää jauhot ja leivinjauhe.
-Lisää soijajogurttia sen verran, että taikinasta tulee pehmeää, muttei löysää.
-Voitele ja jauhota metalliset leivosvuoat.
-Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa se osiin. Painele taikina vuokiin.
(Osien koko riippuu käyttämistäsi leivosvuoista. Itse tein puolikkaan annoksen ja näitä tuli viitisentoista.)
-Paista 180 asteessa uunin keskiosassa, kunnes leivokset saavat kauniin kullankeltaisen värin.
-Kumoa jäähtyneet leivokset pois leivosvuoista ja täytä haluamallasi tavalla. Perinteisin täyte meidän suvussamme on hillo ja sokerivesikuorrutus.
-Tarjoile ja syö itse salaa enemmän kuin on sopivaa.

***
Ensi kerralla meillä onkin jo uusi kämppis ja vuorossa on laskiaisen villit syömingit. Siihen asti o/

2 kommenttia:

  1. Tuo limepiirakkaohje ON hyvä, eikö vain? Mitä keksejä käytitte? Mun versiossahan oli Marie-keksejä, mutta Digestiveistä vois kieltämättä tulla vähän tukevampi pohja.

    VastaaPoista
  2. Kyllä mekin Marie-keksilinjalla mentiin, ne kun on paitsi halpoja, myös hyviä siltään. Tietty kovis vois koittaa myös esim. näkkäriä tai hapankorppua.

    VastaaPoista