perjantai 26. helmikuuta 2010

Pitkiä pellavia!

Uuden kämppiksen muutettua on tullut kokkailtua yhtä jos toista, mutta kameraa ei ole jaksettu kaivaa. Laskiaisen jälkeisenä pyhänä vietettiin kuitenkin myöhästettyä laskiaista perinteisten suomalaisten slow-food herkkujen merkeissä. Laskiaispullat jouduttiin korvaamaan vähän eksoottisemmalla mangosmoothiella, koska vegaanista kuohukermaa ei saanut mistään.

Tässäpä tuotoksemme suurpiirteisine ohjeineen:



Ärdäri l. hernari l. hernekeitto:

- 500 g herneitä
- sipuli
- porkkana
- suolaa
- laakerinlehti
-meiramia
- maustepippureita

***
-Liota herneitä runsaassa vedessä yön yli (tai niin monta tuntia kuin jaksat.)
-Keitä uudessa vedessä, kunnes herneet pehmenevät. Lisää vettä tarvittaessa. Keittämiseen voit hyvin varata pari tuntia.
- Lisää pieneksi silputtu sipuli ja kuutioitu porkkana sekä mausteet. Keitä, kunnes sipuli ja porkkana kypsyvät.

***



Karjalanpiirakat

Täyte:

- 7, 5 dl vettä
- 1, 5 dl puuroriisiä
- suolaa
- öljyä
- raastettua porkkanaa
- kuivattua tai tuoretta, ryöpättyä nokkosta

***

- Huuhtele riisi ja laita se kiehumaan n. 2,5 dl vettä, pienelle lämmölle, kannen alle.
- Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää loput vedestä ja anna puuron hautua noin puoli tuntia. Voit lisätä tilkan öljyä, se tekee hyvää vegaanille.
- Hauduttamisen loppuvaiheessa lisää maun mukaan suolaa, porkkanaraastetta ja hienonnettua nokkosta.

***

Kuoret:

- 1 dl kylmää vettä
- 1 rkl öljyä
- 0,5 tl suolaa
- 2, 5 dl ruisjauhoja

***
- Kun puuro kypsyy, on hyvää aikaa valmistaa kuoret. Sekoita taikinan ainekset keskenään ja vaivaa taikinaa hetki.
- Leivo taikina tangoksi ja jaa se kuuteentoista palaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä. Pidä paloja muovin alla kun puuhastelet, muuten ne kuivuvat.
- Kauli pallot ohuiksi, pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Pinoa limittäin muovin alle ja ripottele väliin jauhoja.
-Levitä täyte keskelle piirakankuoria ja taita reunat täytteen päälle. Rypytä reunat.
- Paista piirakat 250 - 275 asteisessa uunissa kauniin värisiksi.
- Kasta piirakat heti uunista ottamisen jälkeen margariini-vesi -seokseen, niin ne eivät kovetu liikaa.
-Syö, älä säästele.

***
Mangosmoothie:

- pakastettuja mangokuutioita (tai muita pakastettuja hedelmiä)
- maustamatonta soijajogurttia
- hedelmämehua

***

- Soseuta kohmeiset mangokuutiot sauvasekoittimella.
- Lisää joukkoon pari, kolme desiä soijajogurttia.
- Laimenna mehulla (appelsiini-mango-passion -nektari oli aika hyvä), kunnes rakenne miellyttää. Mausta tarvittaessa sokerilla.
- Tarjoile origamibrontosauruksen valvovan silmän alla. Nuo ripuset tuolla kuvassa ovat muuten kuivattuja mustikoita.

***

Tätä tälläerää! Tulossa varmaan bageleita seuraavaksi, oli nimittäin hyviä kun eilen tehtiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti