perjantai 5. maaliskuuta 2010

Hiihtoloman hillosilimät :S

Täällä kotitanhuvilla lomaillessani päätin askarrella vähän vierasvaraa mummon tuleville kasikymppisille. Jos toinen perinteinen rätöstys on hiekkahentuset, niin toinen mitä ilman ei kemuja järjestetä on hillosilimät. Piti ensin tehä ihan perinteisiä, mutta siinä vaiheessa ku puoltoista kilua jauhoja ja sokeria ja rasvaa pyöri tehosekottimessa, huomasin että kermaa ei ole. Korvasin siis kerman aina yhtä ihmeellisellä soijajogurtilla, joka samalla poistaa tarpeen lisätä taikinaan kananmunia. Margariinikin oli laktoositonta. Taas jäi riisto puuttumaan.

Tässäpä ohje. Tein ite kaksinkertaisen taikinan, josta tuotoksena seurasi noin 120 kerrospikkuleipää. Eli nopean laskutoimituksen jälkeen yksinkertaisesta taikinasta tulee 60 kerrospikkuleipää.



Hillosilmät

Taikina:
250 g sokeria
250 g (laktoositonta)margariinia
375 g karkeita vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 dl soijajogurttia

Täyte:
Vadelmahilloa, appelsiinimarmeladia...

- Vaahdota sokeri ja margariini. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja jauhot (jätä osa leivontaan).
- Sekoita taikinaan soijajogurtti.
- Anna taikinan levätä hetki kylmässä.
- Kaaviloi taikina 3-5 mm paksuiseksi levyksi ja ota levystä pyöreitä pohjia ja koristereiällisiä kansia. Yhtenevä määrä on toki kätevä, mutta oman kokemukseni mukaan kannet palavat aika herkästi, eikä muutama varakappale tee haittaa.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla. Huomaa, että nämä veijarit palavat helposti, joten uunia on vahdittava haukan lailla. Ei kannata odottaa kaunista kullanruskeaa väriä, vaan ottaa pelti uunista heti kun yhdenkään keksin reuna alkaa saada väriä.
- Täytä jäähtyneet pohjat haluamallasi hillolla.
- Säilytä kannellisessa rasiassa, mieluiten pakastimessa.
- Täytön jälkeen kannattaa malttaa muutama tunti, että kosteus ja maku tasaantuvat. Ovat muuten hyviä myös kohmeisina, suoraan pakastimesta ronkittuna.

Tätä tänään, heippa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti