tiistai 23. maaliskuuta 2010

Incredible Chinese thingies ja tempura

Hepskukkuu!

Pyhäpäivän ratoksi kokkailimme perhepiirissä. Sunnuntai ei ole sunnuntai jos ei jotakin uppopaistettua syö, sanoo vanha viidakon sananlasku. Siispä upotimme rasvaan sekä etu- että jälkiruuan, eikä meillä oikein pääruokaa ollutkaan. Tälläerää kokkikakkoset olivat puikoissa - kirjaimellisesti - pitäähän aasialainen sapuska uppopaistaakin puikoilla. Allekirjoittanut korjasi lähinnä hedelmät.






Tempura (天ぷら)

Tempurataikina:
- vehnäjauhoja
- kylmää vettä
- ripaus suolaa
- hieman leivinjauhetta
- soijajogurttia

Lisäksi:
- rypsiöljyä paistamiseen 
- vihanneksia (me käytimme kesäkurpitsaa ja  tuoreita herkkusieniä), marinoituja soijasuikaleita, tofua, jotain muuta, mitä? _________________

***
- Tempurataikina tehtiin tutulla Stetson-metodilla, eli vedettiin hatusta. Pääpiirteisinä ohjeina annettakoon, että kananmunan voi korvata vastaavalla tilavuuella soijajogurttia ja puolikarkeita vehnäjauhoja käytettäessä kannatta varoa liikaa sekoittelua, ettei tule muodostaneeksi taikinaan sitkoa. Jotkut villeimmät einarit käyttävät taikinassa jääpaloja veden korvikkeena tahi ohella, mutta eihän meillä hipeillä ole pakastinta edes. Joka tapauksessa taikinasta pitäisi lopulta tulla rakenteeltaan aika paksua, mutta edelleen juoksevaa.

-Varaa lähelle kattilankansi, ihan siltä varalta että onnistut sytyttämään öljyn tuleen. Tukahduttaminen on öljypalossa vettä vanhempi voide. Asusteeksi suosittelen lämpimästi pitkähihaista paitaa, sillä pienikin vesimäärä saa öljyn räiskymään väkivaltaisesti. 

- Pilkotut vihannekset ja huolella talouspaperiin kuivatut soijasuikaleet, tofut ja muut värkit kastetaan tempurataikinaan ja uppopaistetaan kuumassa öljyssä. Öljy on sopivan kuumaa kun leivänpala paahtuu kullanruskeaksi noin viidessätoista sekunnissa. 
- Asettele paistuneet kokkareet talouspaperille, että ylimääräisellä rasvalla on joku paikka mihin mennä. Ovelimmat säilyttävät valmiita tuotoksia lämpimässä uunissa loppujen paistuessa, muuten nautitaan kylmää ruokaa.
- Asettele tarjolle vedellä laimennetun, inkiväärillä tai vaikka wasabilla maustetun soijakastikkeen ja hapanimeläkastikkeen kanssa.
- Älä aikaile, parhaita ovat kuumina nämä.


 
Kiinalaiset suklaaihmeet
 (Uusia makuja Kiinasta, s. 38)

- 250 g makeita riisijauhoja
- 65 g fariinisokeria sulatettuna 1 dl:n kiehuvaa vettä
- 1 dl kylmää vettä
- 100 g tummaa suklaata, sopivan pieninä paloina
- seesaminsiemeniä
 - rypsiöljyä uppopaistamiseen 

- Sekoita riisijauhoihin kylmä vesi ja kuumaan veteen sulattamasi fariinisokeri. Vaivaa taikinaa, kunnes saat aikaan pallon.
- Muotoile taikinasta  n. 12 palloa.
- Muotoile kustakin pallosta kupintapainen, ja tunge kuhunkin pala suklaata. Muotoile hökötyksestä taas pallo.
- Pyörittele pallot seesaminsiemenissä.
- Uppopaista.
- Tarjoile jäätelön, sulan suklaan tai kerma(korvike)vaahdon keralla. Älä unohda saurusta!
- Vihreä tee lievittää ähkyä.


Viimeaikojen kova sana on ollut kaalilaatikko, ehkäpä siitä saadaan kuvia piakkoin. Noniin, hyvää jatkoa, ellei oma riitä.

3 kommenttia:

  1. stetsonia tässä tarttis itekin mutta vappuna päähän Levillä, kun pitää olla lehmityttönä.

    VastaaPoista
  2. Siis kyllä teille pitää tulla joskus kuokkimaan ruokavieraaksi kun on näin hyvännäköset safkat. Eipä sillä, itekin mielelläni osallistun myös kokkauspuoleen.

    VastaaPoista
  3. Ehehe, meille on kaikki tervetulleita kokkailemmaan! Koska mitä enempi, sen parempi!

    VastaaPoista