sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Kaalilooda!

Kevät on kaalilaatikoiden luvattua aikaa. Täälläkin on kolmen päivän sisään on tehty jo kahdesti - kaalikääryleistä kun jäi kaalia. Eräänä tiistaiaamuna vaimoihminen teki tuon kuvan esityksen ja lähti kouluun. Onneksi sillekin jäi vähän vielä koulun jälkeen syötäväksi.


 Kaalilaatikko kolmelle hipille

-1/3 valkokaalia
- porkkana
- 2 suurta perunaa
- 1-2 omenaa
- sipuli 
- 2 dl soijarouhetta
- 0,5 dl rypsiöljyä 
- vettä
- suolaa, soijakastiketta, korianteria, lipstikkaa, valkosipulia, inkivääriä, siirappia, juustokuminaa

- Laita soijarouhe turpoamaan kuumaan veteen, lisää 1-2 rkl soijakastiketta mausteeksi.
- Laita uuni lämpenemään alalämmöllä 150 asteeseen. 
- Kuori ja pilko perunat, omenat, sipuli ja porkkana. Suikaloi kaali.
- Sekoita kaikki ainekset ja haluamasi mausteet suuressa uunivuoassa. Lorauta joukkoon desi, pari vettä. Mikäli omistat kannellisen vuoan tai padan, käytä sitä. Mikäli et, keksi jostain kansi. What would MacGyver do?
- Hauduta uunissa kannen alla noin tunti, tai kunnes rakenne miellyttää. Loppuvaiheessa voit vaihtaa ylä-ala -lämmölle ja nostaa lämpötilaa reiluun kahteensataan asteeseen. Näin saat aikaan suosikkini Maillard -reaktion, eli ruskistumisen. Ylleensä innostun sen kans niin että koko loota on musta :(
- Ääntä kohti ja om nom. Tunne terveellisyyden ja keveyden leviäminen ruumiissasi!

Ps. Kuvaushetkellä naamioin onnistuneesti rehujen avulla sen faktan, että kaalilaatikko nyt vaan ei näytä houkuttelevalta, vaikka maistus miten hyvälle. 
Pps. Lisänä tai perunan korvikkeena voi käyttää myös ohraa. Sen voi laittaa laatikkoon raakana/puolikypsänä ja lisätä nesteen määrää. Kyllä se siellä kypäsksi hautuu. 

3 kommenttia:

  1. Kaalin saa makoisaksi kun sitä ensin paistaa pannulla kera porkkanoiden ja muiden pitkää kypsytystä vaativien einesten kera. Ja se minun tapani tehdä laatikko munamaidon kera, voisi onnistua sillä soijajokurtilla.

    VastaaPoista
  2. Erehdyin avaamaan tän blogin ja koska mulla on vielä pari koulutehtävää kesken, niin väsäsin uuniin kaalilootan. Sovelsin kyllä aika rankalla kädellä ja unohdin maustaa jeeralla. Lisäksi rikoin hippihegemonian kermalla. ;_;

    VastaaPoista