lauantai 24. huhtikuuta 2010

Jotain, missä on paljon inkivääriä

Koulu on nyt sitte viimein ohi ja eilen tuli luonnollisesti kotimatkalla räntää. Vaimokin oli sairaana, joten yhteistuumin päätimme tehdä jotain, missä on paljon inkivääriä:


Jotain, missä on paljon inkivääriä

Lisäkeriisi:
- n. 1,5 dl puuroriisiä per ruokailija
- vettä
- suolaa
(- loraus seesamiöljyä) 

Kasvisjuttu:
- 1, 5 suurta sipulia
- 1 tkl kokonaisia säilykeherkkusieniä
- 1/2 pussia wokkivihanneksia
- 4-6 kynttä valkosipulia 
- tulista salsaa tai chiliä maun mukaan
- reilusti raastettua tuoretta tai jauhettua inkivääriä
- loraus omenaviinietikkaa
- veteen liuotettua hunajaa tai sokeria
(hunaja ei kuulu tiukan linjan vegaaniruokavalioon, mutta kun sitä kerran on edelleen kaapissa vegaaniutta edeltäviltä ajoilta niin sama käyttää pois)
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tl jauhettua chiliä
- musta- ja valkopippuria myllystä
- 1 rkl sitruunamehua
- rypsiöljyä paistamiseen. 

***
- Aloita pesemällä riisiä kylmässä vedessä, kunnes irtoava vesi on kohtalaisen kirkasta. Jätä riisit pehmenemään kylmään veteen noin puoleksi tunniksi. Kaada liotusvesi pois ja lisää raikasta vettä sen verran, että veden pinta on n. etusormen ensimmäisen nivelvälin verran korkeammalla kuin riisin pinta. Lisää hieman suolaa ja loraus öljyä.
 - Laita riisit tiiviin kannen alle ja säädä levy täydelle teholle. Ennen kuin vesi kiehuu, pienennä tehoa vähintään puoleen, mahdollisesti ykköselle tai kakkoselle. Anna riisien kiehua pienellä teholla kannen alla noin kymmenen minuuttia. Sammuta levy ja anna riisien olla vielä levyllä toiset kymmenen minuuttia. Älä avaa kantta ennen kuin alat syömäpuuhiin - höyry on tämän riisinkeittotavan a ja o.
***
-Riisin liotessa pilko kasvikset. Pilko sipuli isoiksi palasiksi, silloin se on helpompi syödä puikoilla. Herkkusienet voit pilkkoa neljään osaan ja valkosipulit pieneksi silpuksi.
- Riisin kypsymisen loppuvaiheessa kuumenna paistinpannu tai wokki. Lisää öljyä ja kuullota siinä sipulit läpikuultaviksi. Lisää parin minuutin päästä pannulle myös herkkusienet.
- Heitä sekaan wokkivihannekset ja mausta mielesi mukaan. Meillä tuli aika todella tulista.
- Tarjoa riisin kanssa ja syö katsellen pihalla möyryävää räntäsadetta ja takatalvea. 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti