tiistai 27. huhtikuuta 2010

Muhevia munkkeja jne.

Vappuhan se on tuloillaan ja unkarilainen ystävämme Anett piti grillikinkerit koulun loppumisen kunniaksi. Veimme sinne vähän suomalaista eksotiikkaa, joista nyt seuraa ohjeistus. Sama ohjeistus käy myös pullaan, munkkitaikina kun on ylläripylläri pullataikinaa!

 

Meleko lepposan tuurivegaanin munkit

(n. 50 kpl) 
5 dl kädenlämpöistä vettä
2 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1,5 dl sokeria
ihan ravakasti kaardemummaa
100 g sulatettua laktoositonta margariinia
(ehkä desi soijajogurttia) 
puolikarkeita vehnäjauhoja

rypsiöljyä paistamiseen
sokeria pinnalle 

***


- Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, sokeri ja kaardemumma. Lisää jauhoja sen verran, että saat aikaan mukavan vellin l. liejun. Sekoita velliin sulatettu, hieman jäähtynyt margariini ja soijajogurtti.
- Lisää taikinaan jauhoja samalla vaivaten = nyrkki taikinaan ja armotonta menoa. Tarkoitus on muodostaa taikinaan sitko. Varo kuitenkin, ettet tee vahingossa pesäpalloja, eli jätä taikina aika pehmeäksi. Hyvä pullataikina irtoaa käsistä ilman suuria ongelmia. 
- Anna taikinan kohota vedolta suojatussa paikassa kissan valvovan silmän alla, kunnes se pyrkii ulos astiasta. 



- Muotoile taikinasta tanko ja paloittele haluamallasi järjestelmällä noin viiteenkymmeneen osaan tai sinnepäin. Pyörittele palaset palleroiksi ja anna kohota, mielellään peitettyinä, parikymmentä minuuttia. Lämmin paikka on eduksi.
- Voit muotoilla kohonneista pullista munkkirinkilöitä tai uppopaistaa ne öljyssä ihan pullina. Silloin ne voi myös täyttää jälkikäteen pursottamalla valmiin munkin sisään hilloa - itse kun en ole koskaan viitsinyt säätää hillon kanssa ainakaan ennen paistamista. Pullat voi myös paistaa ihan tavallisesti uunissa 225 asteessa.
- Nostele kauniin värisiksi paistuneet munkit talouspaperin päälle ritilälle kuivumaan ja pyörittele sokerissa ennen kuin ne ehtivät jäähtyä.
- Nauti grillipaikan savunkatkusta.

1 kommentti:

  1. Näyttävät vähänkin hyviltä ja just sellasilta, joita kiloklubilaisten ei saa syödä. Miten tuo Brontto pysyy nii fressinä eikä rasvaannu?

    VastaaPoista